Är cold calling verkligen dött?

Just nu pratas det mycket om försäljning 1.0 (den gamla skolan med telefonen i den högra handen och listan med prospekt i den andra) vs 2.0 (den nya skolan där man skapar sig ett namn och en status som en ”thought leader” som bjuder på kunskap för att sedan få prospekts att söka sig till en).

Den gamla skolan vs engagera och utbilda via sociala medier och skapa ett community kring sina varor och tjänster är i min mening en diskussion utan grund. Det ”nya 2.0” sättet är det som alltid har varit, det finns inget gammalt eller nytt, bara lite mer sätt att kommunicera på.

Associerar man cold calling till att ringa och störa någon och trycka in ett sälj, då handlar det mer om att luras. Det har aldrig varit cold calling och det är heller inte försäljning. Men att skapa kontakter, göra sin research, starta dialoger kring behov eller lösningar etc, och vara professionell, det är försäljning.

De som står och skriker mest att cold calling är dött det är de som aldrig vågat vara bra på det heller. De är helt enkelt de som bara är värdelösa på det. 

Debatten börjar dock bli lite oroväckande för att de som skriker mest och högst nu också får medhåll av likasinnade. Jag känner hur många säljare, säljchefer och entreprenörer som helst som är magiska vad gäller cold calling. De kan boka vem som helst, när som helst och det har aldrig och kommer aldrig vara ett problem, för att de är professionella.

Alla människor vill göra affärer med professionella människor oavsett hur dialogen skapats. Eftersom sanningen fortfarande är att alla vill göra en bra affär och effektivisera sitt arbete, sitt företag eller sin roll. Men så fort man skapar en känsla av att man ”kränger något” eller att man ”säljer på” någon någonting blir människor självklart defensiva. Det är det som är den stora skillnaden mellan de riktiga affärskvinnorna och affärsmännen och de riktiga amatörerna som springer och frontar sina produkter och tjänster utan något riktigt framjobbat syfte med det. Alltså utan research kring varken personen man vill skapa dialog med, eller företaget personen i fråga arbetar på och vad dem kan tänkas ha för utmaningar. Försäljning handlar om att erbjuda något som löser någon annans problem, ge bra service och vara lyhörd. Man gör alltså affärer mellan människor, det går inte att googla hem en affär idag, kanske om du möjligtvis har en webshop eller säljer extremt billiga B2B tjänster/produkter (transaktionell försäljning).

Därför gäller det numera att vara bra i båda världar; att bemästra cold calling och bli ett proffs på det, samtidigt som man florerar i sociala medier och skapar engagemang med sina kunder på en digital nivå. Men som vanligt handlar det om att hitta just din frekvens, din gyllene säljformel som passar dig. Det som fungerar för mig behöver inte fungera för dig, det gäller att hitta sitt kommunikationssätt och utgå från det, för det är det som skapar framgång. 

Download: Are you a dying salesman?

What to read next

VIDEO: Account-based Marketing

Read next: VIDEO: Account-based Marketing