Bidra inte till ”Content-chocken”

Om ”content is king”, borde distributionen vara ”queen”. Det finns mängder av plattformar för att skapa och konsumera innehåll i och på: Live streaming video, podcasts, LinkedIn Pulse, Instagram, bloggar, native-landningssidor, kunskapsbanker, Snapchat och dussintals andra populära publiceringsmöjligheter. Därför upplever din målgrupp nu lite av en "content-chock."

Idag vet varumärken att det de måste leverera är upplevelser, för att få ”betalt” i engagemang. Varje enskild kontaktpunkt är en möjlighet till branding – att sticka ut och bli erkänd som ledande inom sitt område. Från ditt innehåll – ditt content – dina inlägg i sociala medier, till hur du svarar i telefonen, är varje beröringspunkt en möjlighet att vinna förtroende och samtidigt trogna fans som delar ditt innehåll.

Ett nytt sätt att tänka för 2017
Att skapa och välja rätt content till sociala medier och innehållsplattformar har blivit avgörande. Idag är det genom dessa val som du kan äga publiken och väcka deras bestående uppmärksamhet. Nu mer än någonsin, måste varumärken utveckla en fokuserad strategi för att utnyttja de marknadsföringsmöjligheter som finns för att generera och engagera en mer trogen kundkrets. 

Här är en kort checklista med trender att anpassa sig till i din planering:

Sociala medier är inte längre den stora, avgörande spelaren som en fri plattform. Att utmärka sig slagkraftigt med hjälp av sociala medier kommer kräva en större budget om du vill att det skall resultera i ökad distribution av ditt innehåll, som sedan leds till dina konverteringssidor.

Var ditt innehåll lever och konsumeras står nu inför en stor förändring. Det kostar en hel del pengar att driva trafik till din egen webbplats. Att placera ditt innehåll på "hyrt" utrymme (det vill säga, Linkedin Pulse, Facebook, YouTube, gästbloggande, sponsrade inlägg, native-annonser etcetera) blir billigare. Samtidigt tappar du dock mycket kontroll där, om du är ute efter att mäta din målgrupps beteende eller engagemang. Så frågan du måste ställa dig är alltså vad som är mest värt för dig; att du syns i olika ”hyrda” utrymmen mot en stor publik för en billigare peng, eller om du skall satsa på ett skräddarsytt utrymme och driva din målgrupp till en plattform du själv har koll på och kan anpassa efter den.

E-post, eller LinkedIn:s InMails, blir nu också bryggan till att skapa enormt värde ihop med de plattformar till vilka du driver trafik, från de målgrupper du vill ha. Alla marknadsföringsvägar kommer att behöva leda till din e-postdatabas. Med e-post och ett fungerande och samarbetande automatiserat system, tillsammans med fysiska InMails, kan du ta hand om den trafik som konverterar och fortsätta att konversera med dem.

"Alla tecken pekar på video. Oavsett om det är Facebook Live, video på Twitter, Periscope, Instagram, Vine eller gamla godingen YouTube. 2016 kommer att bli året då videon blir primär inom content marketing för samtliga varumärken – även inom B2B. Dels eftersom kundernas aptit för video verkar omättlig, dels på grund av att video är det effektivaste sättet att dela upp och addera till din content marketing. Om du har video, har du ljud. Om du har video, har du text (via undertexter). Om du har video, har du bilder. Men det fungerar inte tvärtom." - Jay Baer

Jag menar dessutom att video inte går att fuska med genom automatisering. Det måste ju vara en riktig person framför kameran vilket i sin tur kommer att ge en personlig touch – något som ett automatiserat mail aldrig kommer kunna göra, hur man än vrider och vänder på det. 

Marknadsföring måste bli en serie (för din målgrupp) skräddarsydda, planerade, effektiva och mätbara processer. Utan en skriftlig strategi eller plan, kommer du att förlora pengar, tid och tålamod.

Innehållets kvalitet måste öka dramatiskt. Det finns så mycket innehåll som produceras där ute och sätt att få det riktigt bra och värdefullt. Framtiden för content marketing är mindre innehåll, men med mycket bättre kvalitet. Jag tänker – typ tio gånger bättre. Annars kommer det att bli ett slöseri med tid. Få företag har en egen redaktion som kan producera bra och engagerande innehåll, eftersom det sällan är deras ”core business” – ändå försöker man. Jag har hittills inte stött på något företag som är helt utan innehåll, men det som finns har man övertro på och föreställer sig att man kan engagera sin målgrupp med det. Att då istället samarbeta med någon som kan skapa innehåll, baserat på företagets kunskap istället, tror jag blir genvägen till riktigt bra innehåll som i sin tur kommer leda till en fungerande content marketing. Ni tillsammans, kan i er tur ta hjälp av grävande journalister, branschanalytiker och affärsexperter som är relevanta för er målgrupp, för att skapa riktig tyngd och värde i ert content.

Att vara till hjälp för sina kunder är fortfarande en den bästa strategin för konkurrenskraftig differentiering enligt mig. Kan du hjälpa dina kunder att bli bättre köpare av din tjänst eller produkt genom content marketing så har du kommit långt. Det kanske till och med gör att ditt företag kan dra ned på den fysiska säljkraften, eller i alla fall fokusera den mot de kunder som är viktigast och närmast köp.

2017 måste alltså fler B2B-marknadsförare knäcka koden; hög content-kvalitet, skalbar video, smal målgrupp – i form av ett antal target accounts – och en stram budget. 

What to read next

VIDEO: Account-based Marketing

Read next: VIDEO: Account-based Marketing