Utan strategi har du ingen nytta av den nya tekniken

Marknadsföring har inget syfte om man inte sätter tydliga mål med de insatser man gör. Du måste förstå affärsvärdet i det du gör och lägga pengar och resurser bakom för att det ska bli intressant.

Förståelse och syfte
Mitt huvudsakliga råd är (och det gäller inte bara digital marknadsföring): Förstå din kund och förstå vad det är du försöker uppnå. Om du inte känner din kund är det svårt att veta var du ska börja. Och så måste du ha ett syfte: Vad vill jag säga till den här kunden och vad vill jag få att hända? Det är grunden i marknadsföring – alltid. Det är än viktigare nu än någonsin tidigare eftersom du måste lyckas tränga igenom bruset av all annan information som finns därute.

Digital synlighet
Idag sker 70 % av beslutsfattandet innan köparen är i kontakt med leverantör och då är det avgörande om ditt varumärke syns digitalt under den resan. Företagen ligger nästan alltid efter när det gäller konsumenternas beteendetrender och de företag som idag ”äger” världen – Google, Amazon och så vidare – förstod sin målgrupp och vad som var på gång innan det hände. En starkt bidragande faktor till varför lyckats bättre än andra.  

Strategi först, teknik sedan
Vad jag märker att många gör fel är att man gör investeringarna i fel ordning. Man köper tekniken först; social monitoring, MA-system och CRM-lösningar och sedan försöker man stoppa in det man har eller justera strategin och organisationen. Bättre är att baserat på strategi och affärsvärde investera i tech, marketing och resurser. Tekniken gör dessvärre ingenting av sig själv – och den är väldigt komplex. 

Det handlar om att ha en företagsstrategi som grundar sig i hur du möter kunden nu när kunden inte längre köper på det sättet som de ”alltid” gjort. Jag läste för någon vecka sedan – nu minns jag inte var – ett citat som jag tyckte var tankeväckande: ” It’s not about having a digital strategy, it’s about having a strategy for the digital age.”

ABM om du har kännedom om dina kunder
ABM är en direkt följd av den digitaliserade försäljningen. Att det måste finnas en digital upplevelse före själva säljinteraktionen. Det är fortfarande i startfasen (enligt mig); mycket är annonsbaserat och väldigt lite är innehållsbaserat. De som verkligen har stenkoll på sin kundbas borde ju verkligen satsa här. Det finns ingen anledning att ägna sig åt displayannonsering med visningar för miljoner; använd istället tekniken som verkligen får det att hända. Det är en bra början för den som verkligen har kundförståelse.

Mattias Kindell är senior digital leader på IBM med över 15 års erfarenhet av att bygga digitala marknadsstrategier inom företag i såväl Sverige som USA. Han drivs av nyfikenhet och av att föra samman människan, varumärket och teknologin. 

Download: 5 Anledningar till varför ABM inte fungerar [GUIDE]

What to read next

VIDEO: Account-based Marketing

Read next: VIDEO: Account-based Marketing